D.A.S. JogSzerviz

Kedves !

Szeretettel köszöntjük Önt is olvasóink között!

Semmi sem állandó, csak a változás – tartja a közismert mondás.  JogSzerviz célja, hogy naprakész információkkal segítsen eligazodni a jog kusza útvesztőiben, ezért olyan témákat választunk időről-időre, melyekkel mindennapi életünk során találkozunk. Hiteles forrásként, a jog oldaláról megközelítve tesszük biztossá a bizonytalant, érthetővé a kuszaságot és kiszámíthatóvá a kiszámíthatatlant.

Az újévvel karöltve megérkeztek az első fontosabb törvényi változások, január elsejétől ugyanis a személyautókra váltható 4 napos matrica megszűnt, a legolcsóbb matrica így a heti (10 napos) lesz az autósok számára. Megszűnik az adójóváírás is, amelyet 2011-ben 3.960.000 forintig lehetett érvényesíteni. Az új tervek szerint az elvett jövedelmet a cégek fizethetik ki a dolgozóknak.

Kellemes olvasást kívánunk!

Üdvözlettel: D.A.S. JogSzerviz

Aktuális

Késő, ha az autópályán lévő benzinkutak egyikénél veszi meg a matricát
2012. január 1. napjától emelkedtek az autópálya díjak. Ennél azonban jelentősebb változás, hogy a személyautókra váltható 4 napos matrica megszűnt, a legolcsóbb matrica tehát a heti (10 napos) lesz az autósok számára.

Az úthasználati jogosultságot továbbra is a kijelölt árusítóhelyeken, leggyakrabban a benzinkutaknál válthatjuk meg, azonban már hosszú ideje lehetőség van mobiltelefonon, interneten keresztül is autópálya matricát vásárolni.
Az egyes jogosultságok a következő érvényességi időtartamokra vásárolhatók:

  • egynapos jogosultság: a vásárló által megjelölt naptári napra a D2, D3, D4 díjkategóriákba tartozó járművekre, azaz teherautókra, kamionokra, buszokra,
  • heti jogosultság: a vásárló által megjelölt kezdő napra és további 9 napra (összesen 10 egymást követő naptári napra),
  • havi jogosultság: a vásárló által megjelölt kezdő naptól a következő hónapban-számát tekintve-a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, akkor a hónap utolsó napjának 24. órája

  • éves jogosultság: a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24. órája

Az úthasználati díjat minden esetben előre, tehát szigorúan a fizetős útszakaszra történő felhajtás előtt, az érvényességi időtartamok valamelyikére kell megfizetni. Kiemelten fontos, hogy a jogosultság megvásárlása nem keletkeztet a vásárlást megelőző időpontra úthasználati jogosultságot, a vásárlásnak tehát nincs visszamenőleges hatálya.

A vásárláskor kiemelten figyelni kell arra, hogy a gépjármű forgalmi rendszámát, és a gépjármű megengedett legnagyobb össztömegének értékét pontosan, a forgalmi engedélyben szereplő adatoknak megfelelően adjuk meg, hiszen az ezt követő esetleges ellenőrzés során az adatoknak pontosnak kell lenniük.

A jogosultság meglétét a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ellenőrzi a rendszám, és a gépjárműnek megfelelő díjkategória alapján. Ha a gépjármű az ellenőrzéskor nem rendelkezik érvényes jogosultsággal, jogosulatlan úthasználat miatt a gépjármű kategóriájának megfelelő pótdíjat kell fizetni.

A pótdíj mértéke az év első napjától szintén változott. Személygépkocsi esetén jelenleg 30 napon belül történő befizetés esetén 14.875,- Ft, 30 napon túl pedig 59.500,- Ft. Egy kis figyelmetlenség tehát nagyon sokba kerülhet!

dr. Bezzegh Edina

További érdekes hírek a jog világából >>


Fókuszban
adó

Új év – új adószabályok
Jövőre megszűnik az adójóváírás, amelyet 2011-ben 3.960.000 forintig lehetett érvényesíteni. Az új tervek szerint az elvett jövedelmet a cégek fizethetik ki a dolgozóknak. Ellentételezésképpen 2.424.000,-Ft jövedelemig már nem kell a szuperbruttósítást (a 27%-os adóalap kiegészítést) alkalmazni. A kieső bevételt a havi 202 ezer forintnál többet keresőknél igyekszik majd beszedni az állam.

Az előbbi összeget meghaladó jövedelmet ugyanis 27%-kal kell növelni, és ezután kell megfizetni majd a 16%-os jövedelemadót. A valós adóterhelés így 20,3% lesz.  A kormány szerint ez nem két kulcsos adórendszer, ami szó szerint igaz, hiszen nem két adókulcsot vezetnek be, de gyakorlatilag mégsem fedi a valóságot, mivel egy bizonyos jövedelem felett akkor is magasabb adóelvonás történik.

Ha valakinek ez nem tetszik, nyugodtan főzzön magának sört, vagy pezsgőt, amiből az új szabályok szerint ezer litert lehet saját használatra előállítani az új jövedéki szabályok szerint.

Adókötelessé vált értéktől függetlenül az üzleti és reprezentációs ajándék is. Az ajándékozónak az ajándék értékének 1,19 -szerese után kell 16% szja-t és 27% egészségbiztosítási járulékot fizetnie.

Béren kívüli juttatást legfeljebb évi 500.000,-Ft-ig lehet majd nyújtani a 16%-os adó mellett. Internet-költségtérítést már nem lehet béren kívüli költségként elszámolni. Megszűnt a 18.000,-Ft-os ebédjegy kedvező adózása, helyette bevezetésre került a havi 5.000 forintos Erzsébet utalvány, amely viszont csak korlátozott elfogadóhelyeken váltható be. Munkahelyi érkeztetésnél havi 12.500,-Ft értékben adható a dolgozóknak támogatás, de csak a munkahelyen működő étkezdében lehet igénybe venni.

Az üdülési csekktől már tavaly szeptemberben elbúcsúztunk, hasonló szerepet a Széchenyi pihenőkártya (SZÉP kártya) tölt be. A kártyának 3 „zsebe” lesz, évi 150.000,-Ft számolható el melegkonyhás étkezésre, míg a másik két alszámla üdülési és sportcélokra elkölthető összegekkel tölthető fel. Üdülési célokra évi 225.000,-Ft, míg szabadidő célra évi 75.000,-Ft támogatás utalható. A SZÉP kártyát tudomásunk szerint két bank bocsáthatja ki és a munkáltató igényelheti.

Dr. Vizi András

További érdekes hírek a jog világából >>

Ön mit tett volna?

...jogvédelmi biztosítás nélkül?

Ügyfelünk 2010 telén használt gépjárművet vásárolt, amely – mint később kiderült – számos rejtett hibát tartalmazott. Az eladó a szavatosságot kizárta az adásvételi szerződésben, ezért alapesetben nem tartozott volna felelősséggel a jármű hibái miatt. Mivel a peres eljárás nem volt eredményes, ezért a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. bírósági eljárást kezdeményezett az eladó ellen. A per során bizonyítottuk, hogy az eladó csak akkor zárhatta volna ki a felelősségét, ha ennek ellentételezéseként  valamilyen kedvezményt ad Ügyfelünknek. Tekintettel arra, hogy ilyen kedvezményt az eladó nem adott, így a szavatossági felelősségét is érvénytelenül zárta ki, ezért a rejtett hibákért felelősséggel tartozik. Mivel ügyfelünk azóta a hibákat javította, a bíróság a javítási költségek megfizetésére kötelezte az eladót.


...jogvédelmi biztosítás nélkül?

Ügyfelünk karácsonyi ajándékként mobiltelefont vásárolt lányának, amely két alkalommal a használatát lehetetlenné tevő hibát produkált. Az első hibát nagyon lassan javította az eladó, ezért menet közben ügyfelünk cserét kért, amelyet eladó azért utasított vissza, mert állítása szerint a csere sokkal drágább lenne, mint a javítás. Ügyfelünk második alkalommal is cserét kért, amelyet eladó újból visszautasított, ezért ügyfelünk elállt a szerződéstől és a vételárat kérte vissza. A bíróság per során indítványunkra a bíró arra kötelezte az eladót, hogy bizonyítsa; mekkora költség javítani és mekkora cserélni a hibás készülékeket. Mivel az eladó nem tudta bizonyítani a csere drágább voltát, ezért a csere visszautasítása részéről jogszerűtlen volt. A D.A.S. a perben bizonyította, hogy ügyfelünk csereigényét az eladónak úgynevezett áttérési igényként kellett volna értékelnie, és eleget kellett volna tennie a fogyasztói igénynek. Előadásaink alapján a bíróság megállapította, hogy az eladó szerződést szegett, amikor a cserét visszautasította, ezért ügyfelünk elállása jogszerű, visszajár neki a telefon vételára.

 

További érdekes esetek >>

Ajánlom ismerősömnek
Leiratkozás a hírlevélről
*Ezt a levelet a hírlevélgyár.hu  küldte Önnek a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. megbízásából.  Ön regisztrált a D.A.S. JogSzerviz játékára a PROAKTIVdirekt.com weboldalon, vagy tanulmányt igényelt (feliratkozott hírlevelünkre) honlapunkon, és ekkor adta hozzájárulását ahhoz, hogy marketing tartalmú tájékoztatóinkat eljuttassuk Önhöz.
A személyes adatokat bizalmasan kezeljük, és megteszünk minden olyan biztonsági, technikai és szervezési intézkedést, mely az adatok biztonságát garantálja. Adatkezelési alapelveik összhangban vannak az adatvédelemmel kapcsolatos hatályos jogszabályokkal, így különösen az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvénnyel.

Nyilvántartási azonosítónk: 01640-0001

Amennyiben ennek ellenére nem kíván több hasonló tartalmú levelet kapni, itt leiratkozhat.

H I R D E T É S
H I R D E T É S
Minden jog fenntartva. Copyright: D.A.S. Jogvédelmi Biztosító